Sitter och njuter i solen på min balkong. Reflekterar lite över veckan som har gått och över veckan som ska komma. I fredags räknade jag och min klass ut att det är 14 skoldagar kvar av den här terminen. Nu är det dags att samla ihop och göra klart sådant som inte blivit färdigt under året och göra en utvärdering över det som gjorts.

Uppfinnare
I morgon måndag kommer vi att börja prata om uppfinnare och uppfinningar i klassen. Varför behövs uppfinningar? Vad är en uppfinning? Vem kan uppfinna saker? Varför uppfinner vi? Det kommer att bli spännande samtal med mina elever. Vi kommer sedan under tisdag och onsdag uppfinna och bygga tillsammans. Mycket spännande!

Rissne-OS
På torsdag sker en av skolans största aktiviteter som har genomförts i Rissne under lång tid. En fantastisk tradition som lyfter och påvisar skolans mångfald – Rissne-OS! Förra året var mitt första OS i Rissne och det var något av det mest fantastiska jag sett. I detta OS deltar 39 olika länder. Dessa länder representerar alla de länder som finns representerade på skolan. Snacka om mångfald! På torsdag morgon kommer ett 600-tal elever ställa upp i sina länder för att sedan göra en inmarsch med OS-elden in på Rissne IP. Efter detta sker ett kort invigningstal och sedan går de olympiska spelen i Rissne av stapeln. Under dagen genomför samtliga elever ett antal grenar där resultaten skrivs ner. Efter genomförandet så sammanställs resultaten och i början av juni sker prisutdelningen. De tre bästa länderna får medaljer.

Politikerbesök
På fredag kommer jag och min klass att få besök av grundskole och gymnasienämndens ordförande, Kasja Adenbäck. Hon kommer att ”skugga mig” under min arbetsdag för att få en inblick i hur det är att arbeta som lärare och hur en dag i skolan kan se ut. Jag fick förfrågan från Lärarförbundet om jag kunde tänka mig att ha en politiker som skuggar mig. Jag tycker att det är självklart att låta politiker komma och besöka skolan för att ge dem en inblick i skolans verksamhet. Vi som arbetar i skolan måste berätta för våra politiker om hur det är i skolan. Annars kommer vår röst att drunkna i den allmänna debatten om skolan. Vi lärare har också en röst i debatten om skolan! Utnyttja den annars blir vi överkörda!

Jag hade hoppats på att finansminister Anders Borg hade vågat anta Lärarförbundets utmaning att komma och besöka en matematiklärare i skolan för att se vad det är vi gör. Det är viktigt att även politiker i riksdagen kommer ut och besöker skolor för att se hur det är och hur riksdagens beslut påverkar skolan. Det räcker inte med att gå runt och besöka olika klasser där man ger en slags tillgjord bild av skolverksamheten. När jag tar emot besök i min undervisning så är det ingen tillgjord verksamhet som visas upp. Jag gör som jag alltid brukar göra och tänker fortsätta göra så. Jag vill inte visa upp någon slags romantiserad bild av verkligheten. Jag vill visa hur verkligheten ser ut och hur jag gör. I tidigare inlägg har jag skrivit om detta och står fortfarande fast vid att den som besöker min undervisning får räkna med att hjälpa till. Jag vill inte har några nickedockor som står längst bak i klassrummet och småpratar.

I mitt inlägg, Anders Borg lämnar walkover, skrev jag att vi var nio lärare i Sverige som erbjudit oss att ta emot finansministern. En av dessa lärare, Fröken Ann, har skrivit ett brev på sin blogg där hon säger: #SägförlåtBorg. Jag håller med henne att Anders Borg behöver be lärarkåren om ursäkt för sina plumpa uttalanden.

Förresten…varför vågade bara nio lärare bjuda in finansministern till sin undervisning? Är vi lärare så fega att visa upp vår undervisning? Stå för den undervisning du gör!

Solen skiner
Solen skiner fortfarande och sommaren är på väg. 14 skoldagar kvar och om en månad är det dags för sommarens semester. Börjar planera lite för sommarens renovering av sovrummet i stugan och sovrummet i lägenheten. Det kan ju även hända att jag får ett renoveringsprojekt till på halsen om jag vill. Men det kanske jag berättar om senare!

Ha en fortsatt skön söndag och fortsätt ladda batterierna inför den kommande veckans arbete!