Måndagsmorgonen startade med ett sms från min arbetslagsledarkollega där han skrev att en av våra kollegor skulle bli lite sen. Jag anade då att jag missat att han inte skulle vara på plats idag och att jag skulle leda morgonens arbetslagsmöte. Det var ju tur att han skickade ett sms till mig så jag hann tänka till och tänka om. Vanligtvis när vi har ett gemensamt husmöte så brukar han leda mötet och jag skriver minnesanteckningarna. Men så skulle det inte bli idag. Det var bara att ställa om och se glad ut. 

Innan jag brukar göra något på jobbet på morgonen så tar jag alltid en sväng förbi morgonfritids. Det är alltid mysigt att få småprata lite med eleverna och känna av hur deras morgon har varit. Jag hinner även prata lite med den fritidspersonal som har öppnat och kolla om det är elever eller personal sjuka. Det känns bra att i alla fall ha lite koll på läget och att få prata lite med kollegor och elever. På måndagar börjar våra elever sina lektioner kl. 9.50. Vi har alltid våra arbetslagsmöten på måndagsmorgonen. Vi har delat upp måndagarna får våra två arbetslag och gemensamma husmöten. Detta för att vara så pass effektiva som möjligt och att låta de som behöver prata få prata. Vi turas om att vara på fritids på morgonen, även arbetslagsledarna, så att alla får chansen att vara med på våra möten. 

Att leda ett arbetslagsmöte är inte alltid det enklaste trots att jag har goda ambitioner att det ska gå som jag vill. Något som jag tycker att många inom skolan är rätt dåliga på är hur man gör när det är möten. I alla fall när vi blir många så blir det viktigt att man begär ordet och inte pratar rätt ut. Oftast går det bra men vi får påminna varandra om vem som har begärt ordet. Om jag skulle ha fortsatt som arbetslagsledare till hösten hade jag nog funderat över hur jag skulle lägga upp mötena. Framförallt skulle jag förbereda dem ännu bättre än vad jag har gjort hittills. Det är en av de komplexa sakerna som lärare och arbetslagsledare att få till att allt blir perfekt. Jag ställer stora krav på mig själv om hur jag vill att det ska vara och hur resultatet ska bli. Men jag har goda erfarenheter med mig om hur jag ska göra nästa gång. 

En måndag i min klass innebär inte så många lektioner. Vi börjar som vanligt med en samling på morgonen men eftersom det är måndag så samlas vi på mattan. Då flyttar vi på elevernas platser två steg åt vänster så att alla har fått chansen att sitta bredvid mig som lärare. Det har fungerat bra och det har fungerat alla veckor. Efter genomgången av dagen så går vi laget runt och alla får chansen att berätta om sin helg. Eftersom vi måste gå en bit till vår matsal så hinner vi inte med alla innan lunchen men de får chans efter lunch att berätta. De flesta av eleverna vill väldigt gärna berätta för klassen om vad de har gjort under helgen så det tar sin lilla tid att gå runt. Det är alltid kul att få ta del av deras vardag hemma.

Min närmaste kollega har semester den här veckan och då har vi en vikarie. Det är skönt när jag får en vikarie som är känd av eleverna och mig själv. Jag behöver inte lägga mig på en högre nivå av medvetenhet som jag i alla fall gör när jag får en vikarie som inte är känd. Jag behöver inte berätta vilka rutiner som gäller och hur allt fungerar utan det bara flyter på. Transporten till och från maten fungerade väldigt bra och jag fick chansen att småprata lite mer ingående med några av mina elever. Jag uppskattar verkligen dessa samtal! 

Idag fyllde en av eleverna 8 år så vi firade eleven med sång. Jag har köpt in en svensk flagga och en liten vas och plastblomma från IKEA som jag ställer fram på elevens plats när det är dags för födelsedag. Jag brukar fråga om det har varit en bra morgon och om det har hänt något annat speciellt på morgonen. Efteråt får eleven ett vykort och ett sudd av mig som en liten gåva på födelsedagen. Det bjuder jag själv på och kommer nog göra så fortsättningsvis. Jag letar efter en-kronas vykort och någon annan liten gåva som jag kan ge till mina elever. Det kostar mig under 100-lappen men det ger mer ringar på vattnet. 

Efter födelsedagsfirandet så arbetade vi med att göra klart vissa av sakerna som inte hanns klart förra veckan. När väl lektionen var slut så gick eleverna ut och vikarien tog hand om dem ute. Idag skulle de få äta mellanmål ute och vara ute hela eftermiddagen. För mig själv så innebar det att samla ihop lite saker och gå till huset där vi har mellan- och högstadiet. Jag hade stämt möte med min närmaste chef för att gå igenom några frågor från arbetslagsmötet som bara gällde vårt hus och inte behövde tas upp på ledningsmötet. Jag hann med en liten kopp kaffe innan det var dags för ledningsgruppsmötet. Nästan som alltid så tog mötet längre tid än vad det skulle göra men vi hann avhandla en del viktiga saker. Innan jag kände att jag kunde gå hem så skrev jag en sammanfattning av mötet och skickade ut till båda arbetslagen i mitt hus. Det var några viktiga frågor som de behövde få ta del av. Ska bli spännande och se/höra reaktionerna på det jag skrev…

Bild