tussilagoNu är arbetsveckan slut och det är dags för återhämtning och reflektion över den här arbetsveckan. En intensiv men rolig vecka. Det är nu inte många veckor kvar innan det är dags för skolavslutning och dags för att summera året då jag haft min första etta. Det ska bli spännande!

En sak som jag fått med mig genom åren i skolan och genom att arbeta med mycket duktiga kollegor är att struktur och fasta rutiner är mycket viktigt för många elever. Det är många elever som mår bra av att veta vad som kommer att hända. När jag träffar mina elever för första gången under skoldagen så tar jag alltid i hand och hälsar på varje enskild elev. Jag säger ”God morgon Lisa, varsågod och sätt dig på din plats”. Det finns många orsaker till varför jag gör detta och varför jag tycker att det är viktigt.

  • Jag släpper inte in eleverna förrän det är lugn och ro i ledet. Detta leder till att det blir lugn och ro i klassrummet och att lektionen kan sätta igång snabbare.
  • Jag får chansen till att ha pratat med varje elev minst en gång under skoldagen. Målet är att jag ska ha pratat flera gånger med alla elever men tyvärr når jag inte ända fram där.
  • Varje elev får chansen att berätta saker för mig som de vill att jag ska veta och som de kanske inte vill berätta inför hela klassen.
  • Jag får chansen att stämma av om eleven har haft en bra start på dagen eller inte.

Detta gjorde jag även när jag arbetade som ämneslärare på mellanstadiet. Varje gång jag hade en grupp för första gången under skoldagen så hälsade jag på dem. På så sätt blir det lättare att skapa en relation till alla elever. För mig är det mycket viktigt att ha sett och pratat med varje elev. Jag vet vad det kan betyda för elever som kanske inte blir sedda annars. Fram till sportlovet så hade vi varje morgonsamling på mattan i klassrummet. Men efter sportlovet så har vi det bara på måndagar så de får chansen att berätta om något från helgen

En morgonsamling i min klass går alltid till på samma sätt varje dag. Rutin och struktur. Jag säger alltid ”God morgon” till hela klassen igen vilket då är en signal till dem att nu är det dags att lyssna och fokusera på vad som kommer att hända. Jag ber en av eleverna att komma fram för att läsa på almanackan. Eleven får berätta vilken dag, vilket datum och vem/vilka som har namnsdag. Detta, förutom vem som har namnsdag, får de sedan skriva på blädderblocket. När eleven skrivit klart så tackar jag eleven och eleven sätter sig igen på sin plats. På samma blädderblock har jag skrivit upp vad som kommer att ske under dagen. Jag går igenom dagens schema och vad vi kommer att få till lunch. Detta är samma sak varje morgon. Samma struktur och samma rutin.

Idag började vi med att ha musik och vi tränade ytterligare en gång på ”The Grönkullasong” som vi ska sjunga på hela-skolan-sjunger. Eleverna gillar att sjunga och framförallt gillar de låten Hermelinos av James Hollingworth. De ger verkligen järnet!

Efter rasten arbetade vi med en bilduppgift. Alla hann inte klart till lunchen utan vi fortsatte med arbetet efter lunchen.

På fredagar har vi ett rullande schema på vilka som ska vara rastvakter och vem som ansvarar för fredagsfikat. Det är trevligt att ha en gemensam fikastund under veckan där det bjuds på lite gott. En kollega bjöd på lite smågodis och på jordgubbar! Det var mycket trevligt. Att dricka kaffe är något som många lärare gör och det dricks mycket kaffe! Jag märker själv under helgerna då jag inte dricker lika mycket kaffe att jag får en lätt huvudvärk. Är jag kaffeberoende eller inte? Med lite kaffe så går huvudvärken över.

Jordgubbar

Idag lyckades jag lämna skolan något före jag normalt brukar sluta. Det är en av väldigt få fredagar där jag lyckats att få sluta och gå hem i tid. Visserligen så skulle jag gå och handla lite musikprylar åt vår musiklärare och åt mig själv så i och för sig så blev det längre arbetsdag än vanligt.

Nästa vecka är det bara tre arbetsdagar och de kommer att gå fort. Jag ska försöka hinna med att ha en liten datorkurs för mina elever där de ska få lära sig att logga in på datorn med sina egna elevkonton, starta upp word och skriva en kort text och så spara texten. Jag får väl se hur långt vi kommer att hinna… men nu ska i alla fall datorerna vara uppladdade…

Ha en skön och avkopplande helg!