Jaha då är vi där igen. Jag blir så förbannat trött på dessa förståsigpåare som tror att de vet och kan allt om skolan. Nu har en krönikör, Elisabeth Anderberg, på VxoNews ondgjort sig över att alla lärare är gnällrövar. Ibland när jag läser sådana krönikor vill jag säga en massa saker som definitivt inte passar sig i skrift eller ens i tal.

IMG_3983Snälla Elisabeth Anderberg hur tänkte du nu? För det första tycker jag att det är otroligt onödigt att ställa yrkesgrupper mot varandra. Ska vi rangordna vilket yrke som är bäst? Vilka som gör mest samhällsnytta? Ska vi skapa ett vi och dem? Jag hyser den allra största respekt och beundran över poliser och sjuksköterskor. De gör ett fantastiskt arbete med att skydda och rädda liv varje dag.

Men skillnaden är att sjuksköterskor jobbar in sina semestrar, jobbar dubbelskift för att täcka upp, arbetar delade turer och så vidare. Poliser får prioritera bort ärenden, även de hoppar in extra på helger och nätter för att klara av att hålla polisväsendets huvud ovanför vattenytan. Lärare täcker säkert upp lektioner för varandra. Men de har sina sommarlov, sina höstlov (eller heter det läslov???), sina jullov, sina sportlov, de har sina helger och de har sina nätter.(Eliabeth Anderberg, VxoNews 161107)

I ditt citat så ställer du oss lärare mot poliser och sjuksköterskor. Illa. Ställ inte oss mot varandra. Vi behövs lika mycket! Du skriver att poliser och sjuksköterskor jobbar dubbelskift och täcker upp för varandra. Men vet du, de får faktiskt betalt för all tid som de arbetar över. När jag arbetar mer än den tid man ska arbeta så ska jag allra helst se till att lösa ut den tiden under samma vecka eller inom de kommande veckorna. Jag som lärare har nästan aldrig beordrad övertid (enda gången jag får betalt om jag arbetar mer tid än det jag ska). Ibland har jag schyssta chefer som kan se till att jag får ut lite extra ledighet. Det låter på dig som att vi har hur mycket ledig tid som helst. Har du ens koll på lärarnas arbetstidsavtal? Du kanske inte ens vet att jag som lärare har samma årsarbetstid som alla andra? Här kan du läsa lite om lärares arbetstid: Arbetstid lärare. Om du nu är intresserad…

Om jag som lärare vill få upp min lön så har jag egentligen två val. Det ena valet är att jag försöker förhandla med min chef när det är lönerevision. Men här har de flesta chefer inte så mycket att fördela eftersom de är bundna av kommunens budget. Det andra valet är att jag säger upp mig och byter kommun. Jag kan inte byta till en annan skola inom samma kommun för att få upp lönen. Inom samma arbetsgivare får man samma lön om jag byter arbetsplats. Byter jag till en friskola inom kommunen kan jag få upp lönen. Varför ska jag inte få vara kvar på samma skola och kunna få upp min lön om jag gör ett bra jobb? Tror du verkligen att vi sitter på arslet och lyfter lön utan att arbeta? I så fall har du en konstig bild av oss lärare.

IMG_5541Du beskriver din vän som är lärare och att hen verkar tycka att läraryrket är ett kall. Jag tror att din vän är en fantastisk lärare som vet hur hen ska göra för att få eleverna med sig. Det är vad jag läser ut av din beskrivning av hen. Jag ser inte på yrket som ett kall. Jag arbetar inte gratis. Tror du verkligen att jag som lärare inte gör mitt bästa? Att jag som lärare inte fokuserar på mitt arbete? Att jag som lärare inte vill att mina elever ska lyckas? Jag älskar mitt yrke. Jag tycker verkligen att jag har världens bästa yrke. Jag arbetar med vår framtid.

Så snälla lärare. Kan ni inte sluta låtsas att ni är poliser och sjuksköterskor. Sluta dela era patetiska artiklar om att lärare har det så dåligt. Inse istället att det som gäller för era elever gäller även för er, jobbar ni hårt så belönas ni.(Eliabeth Anderberg, VxoNews 161107)

I princip alla lärare som jag känner arbetar otroligt hårt men belönas jäkligt sällan i proportion till det arbete de lägger ner. Jag tycker att du ska besöka en skola under en dag. Följ några olika lärare så tror jag nog att du ändrar åsikt!

Så snälla Elisabeth Anderberg, sluta skriv patetiska krönikor om oss lärare.