Kan vi inte prata först innan vi lägger ut allt på nätet?

Okej. När ska vi börja prata med varandra?

Torsdagen den 11 februari publicerade Expressen en artikel där en mamma ”rasar” över sonens matteläxa. I artikeln får kan vi läsa hur mamman beskriver hur sonen blir stressad över den matteläxa som skolan har skickat hem. Sonen ska, enligt artikeln, lösa 36 uppgifter på tre minuter. OK. Så långt är jag med. Om instruktionen nu var att sonen skulle lösa uppgiften på tre minuter utan att träna på den så faller ju syftet med läxan och jag förstår om sonen blev stressad. Nu hade det varit bra att ta kontakt med skolan och fråga hur de har tänkt (om det inte fanns någon instruktion till läxan).

Det är viktigt att eleven har fått en tydlig genomgång i skolan så att eleven vet vad den ska göra hemma. Eleven ska, enligt min mening, själv kunna utföra uppgiften (om vi nu måste ha läxor).

En annan aspekt av att förbereda läxan är att alla elever förstår vad de ska göra och varför. Eleverna har ju små möjligheter att ställa frågor till läraren om de fastnar på något när de väl sätter sig för att göra sin läxa. Det har också betydelse att eleverna vet hur innehållet i läxan ska följas upp och komma till användning i den fortsatta undervisningen. (s. 20 Läxor i praktiken, Skolverket)

Det är då, tycker jag, extra viktigt att om eleven inte förstår läxan att eleven själv eller föräldern tar kontakt med skolan för att få hjälp med hur läxan ska utföras. I många skolor finns det läxhjälp att använda sig av för att få hjälp. Men ta kontakt med skolan. Prata med läraren eller rektor innan du väljer att lägga ut filmer när ditt barn gör läxan på Facebook. Många saker kan lösas om vi pratar med varandra. Det blir lätt en höna av en fjäder. Kan vi inte prata med varandra?

Hur många sjuåringar är så mogna att de förstår vad det innebär att hamna på Facebook? Vad innebär det för barnet när ett klipp blivit setts 9000 gånger? Vilken stress innebär det inte för barnet när det blir filmat när hen gör läxan? För vem är filmen till för? I filmen framgår att barnet frågar mamman ”Vad gör du mamma?” och mamman säger ”Jag väntar på att du ska bli klar.” Här finns ingen fråga om barnet tycker att det är okej att bli filmad.

Funderar vi över vilka konsekvenserna kan bli för ett barn om vi lägger ut bilder eller filmer på barnen på sociala medier? Vi vuxna kan ha svårt att värja oss mot olika saker som händer på sociala medier och hur ska barnen kunna hantera det när de hamnar där, mot sin vilja? Det finns många exempel på där bilder på barn har använts på olika sätt.

Jag är inte emot att vi använder oss av sociala medier då jag själv använder flera olika; Twitter, Facebook, Instagram mm. Jag vill att vi funderar över vad det är vi lägger upp när det gäller våra barn. Facebook och Instagram är bra medier just när man vill nå ut till sin familj och sina vänner men ska alla se allt?

Jag som vuxen väljer själv vad jag lägger ut på sociala medier men en sjuåring kan inte bestämma det själv.

3 thoughts on “Kan vi inte prata först innan vi lägger ut allt på nätet?

 1. Räcker det inte nu? JA jag filmade MITT barn och la ut det på MIN facebook. Har ni aldrig lagt ut något på era barn? Jag hade aldrig anat hur stort det skulle bli och tidningar har publicerat det utan mitt tillstånd. Räcker det inte nu? Börjar likna en häxjakt.. Jag ville väl, att mitt (och andras barn) ska slippa stress redan vid 7års ålder. Att få lära sig rätt istället för att käta sig slarvfel pga tidspress. Inget annat.. Hemläxan kan jag styra tiden på men inte läxprovet på skolan där de stoppad efter 3min och får låga poäng för att de inte hinner. Skolan har själv sagt att jag hade rätt och tidspressen ska nu tas bort. Räcker inte detta nu?

  1. Hej Linda!
   Det är inte min mening att bidra till någon häxjakt men jag ber allra ödmjukast om ursäkt om det är så. Att Expressen och andra tidningar har publicerat detta kan jag tyvärr inte ta ansvar för utan det får respektive tidning göra. Det är synd att de har publicerat utan ditt tillstånd. Jag kan inte förstå tanken med att göra dessa uppgifter under tidspress just i årskurs 1. Det är bra att din sons skola har tagit till sig av detta. Jag reflekterade över just hur och vad vi publicerar på nätet då det kan få en rejäl spridning. Mina ord kanske inte hjälper så mycket men jag hoppas att det går bra för din son i skolan.
   Hälsningar
   Jonas

  2. Linda, jag gick in på din Facebook och kollade och däri ligger en del av problemet. Din Facebook är publik, vem som helst kan se dina inlägg. Detta gjorde det enkelt för inlägget att bli ett vitalt fenomen och för tidningarna att hitta det. Dessutom har du själv skrivit att Expressen kontaktade dig (däremot framgår det inte om du samtidigt samtyckte till publicering). Min rekommendation är att du ändrar dina inställningar så endast dina vänner kan se dina inlägg för på så vis minskar du rejält risken för en sådan här spridning. Jag önskar också att du i framtiden visar lärare så pass stor respekt att du pratar med dessa när du har funderingar om läxor eller annat skolarbete. Lärarbristen är redan påtaglig i Sverige och visst vore det väl synd om din son i framtiden får nöja sig med obehöriga vikarier för att de utbildade lärarna tröttnat på att ständigt ifrågasättas och har slutat?

Comments are closed.