Veckan börjar

Äntligen onsdag kväll! Vilken vecka! Nu är det verkligen skönt att det är långledighet som väntar. Måndagen var väl en helt vanlig måndag med eleverna. Morgonen spenderades med de elever som hade morgonfritids då våra fritidspedagoger fick tid för att skriva in sina sociala omdömen på eleverna i vår Skolwebb. Det är en väldigt trevlig stund då jag får chansen att prata med många elever i mitt hus.

Igår tisdag var vi på Skansen hela dagen med min klass. Vilken upplevelse! Tunnelbana till T-centralen och sedan spårvagn ut till Djurgården och Skansen. Det var inte alla elever som hade åkt spårvagn. Det hade varit extra kul om vi hade kunnat åka i de gamla spårvagnarna. Väl på Skansen så tog en av Skansens pedagoger, Jens, emot oss och tog oss till Lill-Skansen.

Att få vistas i en miljö som den på Skansen är riktigt spännande. Många elever har aldrig varit där utan detta var första besöket. Att då få gå runt och se alla djuren och allt annat var mycket spännande. Inne på Lill-Skansen visade Jens oss flera av djuren som finns där. Vi fick se paddor, grodor, snokar och huggormar. Kul att se att eleverna är så intresserade av detta. Blir kul att arbeta mer med biologin i höst. Vi fick även besöka Lill-Skansens klassrum där Jens repeterade vad han hade berättat och visat för oss. Efter besöket hos Jens så var elverna hungriga och vi letade upp en plats där vi kunde äta vår matsäck, köttbullar och makaroner. Folieformar är inte alltid det bästa att ha i ryggsäckar…

Tisdagen avslutades med båttur från Gröna Lund till Slussen och sedan tunnelbana hem till Rissne. Eleverna och vi lärare var trötta men ändå glada efter en heldag på Skansen. När jag kollade min mejl i dag så hade vi fått ett mejl från en förälder som tackade för att vi hade varit på Skansen då hennes barn hade varit väldigt nöjd med dagen. Det värmer i hjärtat.

Onsdag och slutet är nära…

Den här dagen har varit en dag där jag kan ställa mig frågan: ”Vad är det jag håller på med?”. Jag har knappt undervisat idag utan fått arbeta med flera elever som har haft det tufft idag. Ett antal elever på skolan har betett sig illa mot vuxna och mot klasskamrater. Total brist på respekt för kamrater och vuxna. Jag har fått ha samtal med elever om hur vi beter oss på skolan och hur man beter sig mot klasskamrater och vuxna. Jag och en kollega har även fått kalla in föräldrar för samtal kring deras barns beteenden.

I min roll som arbetslagsledare får jag ibland ta sådana samtal och det gäller att göra det på ett bra sätt. Under samtalet är det viktigt att möta föräldrar, elever och kollegor på ett bra sätt. Ibland får man bara stryka medhårs för att kunna nå fram och ibland får man lägga på en mer rak och tydlig stil mot elever och föräldrar. Vi hade två samtal idag och efter samtalen så var vi väll rätt nöjda men vi får se vilken effekt det har haft.

Ibland blir jag så frustrerad över den totala brist på respekt som vissa elever har gentemot kamrater och vuxna. Jag funderar många gånger över varför det är så men finner ingen bra lösning på problemet. Vad beror detta på? Oss lärare?  Samhället? Skolledningen? Politikerna? Föräldrarna?

Vi lärare måste i vissa lägen rannsaka oss själva om hur vi agerar och hur vi själva bemöter eleverna. Bemöter vi dem med respekt? Eller brister vi i respekten? Jag vet att det finns lärare som tyvärr ser ner på sina elever. Jag har själv sett det med egna ögon där lärare ser ner på eleverna. Jag ångrar så att jag inte sade något. Som tur var så var detta inte inför eleverna utan i personalrummet. Arbetar du på en mångkulturell skola och ser ner på eleverna och deras föräldrar så är det dags att sluta som lärare. Att bemöta en människa med respekt är viktigt. Du vinner så mycket på det.

En stor del i detta har även föräldrarna som ibland låter barnen få göra som de vill. Vissa elever, vars föräldrar inte kan språket så bra, kör över dem och lurar dem. Föräldrarna tror inte att de får sätta gränser och vara helt enkelt föräldrar. En del föräldrar har svårt att sätta gränser och kanske själva har svårt att respektera andra. Eleverna ser upp till sina föräldrar. Eleverna håller sina föräldrar bakom ryggen. De skyddar dem i allt.

Jag vet att de föräldrar som jag möter gör allt för sina barn. De vill att de ska lyckas och att de ska få en bra framtid. Jag och mina kollegor tror på våra elever och att de har möjligheten att bli vad de vill. Varje elev ska få absolut bästa möjliga stöttning att nå så långt de bara kan. Vi behöver bygga upp många självförtroenden hos våra elever. Vi ska tillsammans med föräldrarna se till att alla lyckas!

Nu är det dags för lite helg och avkoppling. Det gäller att kunna återhämta sig själv och se till att man orkar ge allt på skolan. Vi är många gånger livlinan för vissa elever. Nu är det inte många skoldagar kvar…