I mars bjöd Lärarförbundet in finansminister Anders Bort att få praktisera tillsammans med en mattelärare. Expressen gick även ut med en artikel där de skriver om Lärarförbundets erbjudande. Jag fick syn på artikeln och tänkte ”Det vore ju kul att ha finansministern som praktikant”! Sagt och gjort så mejlade jag till Lärarförbundet och anmälde min som frivillig att ta emot Anders Borg.

För mig är det rätt självklart att jag tar emot politiker som vill besöka skolan. Det är viktigt att vi lärare får chansen att berätta för politikerna hur vi upplever att det är i skolan och vad det är vi behöver. Många politiker som arbetar med skolfrågor, i riksdagen och i kommunerna, är inte pedagogiskt utbildade och har heller inte arbetat som lärare (min egen uppfattning – inte faktakollat). Det är personer som har ett intresse av skolan och dess funktion som sitter med dessa frågor. Oftast har de endast erfarenhet av skolan som elev och eventuellt som förälder men inte som lärare. Det är viktigt att politikerna får se hur det är i skolan. Bilden som ges i debatter och i media stämmer inte alltid.

När det kommer politiker eller andra tjänstemän från kommunen så finns det en sak som gäller i mitt klassrum: Är du i mitt klassrum får du hjälpa till! Jag vill inte ha personer som kommer in och bara står och ”glor” utan jag vill att de ska hjälpa eleverna för då får de chansen att verkligen se hur det är. De behöver även få elevernas perspektiv på hur det är i skolan.

Idag fick jag och åtta andra lärare i Sverige ett mejl från Lärarförbundets presschef Håkan Carlsson om att Anders Borg lämnar walk over och kommer inte att komma och besöka oss. Han ska ha skrivit ett långt mejl om regeringens skolpolitik och som slutkläm slänger han över bollen till skolminister Björklund.

Eftersom Jan Björklund är ansvarig för skolfrågorna i regeringen så hänvisar jag i övrigt till honom.”(saxat ur mejl från Lärarförbundet)

Det är ju mycket tråkigt att finansminister Anders Borg inte vågar ta diskussionen med oss lärare om sina uttalanden i Affärsvärlden den 19 mars. Där han säger:

”- Hade vi haft en helt magisk undervisningsteknik så kanske det hade varit okej, men det har vi inte. Förmodligen har vi en osedvanligt dålig pedagogik, därför att vi har gjort mer av grupporienterad ”flumpedagogik” helt enkelt. 

 Det går inte att ”känna” mattetalen. Man kan inte samtala sig till ett deriveringsresultat. Man kan inte uppleva en andragradsekvation. Det hjälper inte om hela gruppen håller varandra i händerna och känner tillsammans, man hittar ändå inte svaret på Wikipedia. Det finns helt enkelt bara en teknik och det är att man räknar och sedan repeterar man det tills det sitter. Det är så man lär sig att räkna.” (min fetstil, Affärsvärlden 19 mars 2014)

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Förstår inte varför han inte vågar ta chansen att se hur vi gör i skolan.

Finansminister Anders Borg, du har en stående inbjudan att komma till min klass i ett mångkulturellt område för att besöka en matematiklektion!