Det var en intressant debatt ikväll på SVT Agenda. Jag tycker själv att egentligen sades inget nytt utan det var samma saker som togs upp hela tiden. Det är intressant att fokus läggs på vinster i välfärden och inte på kvalité i välfärden. Det är fult för friskolor (samt andra företag inom välfärden) att tjäna pengar. Men vilka är det egentligen som tjänar pengar på välfärden? Kniven riktas endast på de företag som arbetar direkt i välfärden som exempelvis friskoleföretagen. De som arbetar direkt med eleverna. Men de som bygger skolorna då? De kan luta sig tillbaka och håva in massor av pengar. Men de som hyr ut skolorna till skolorna då? De kan luta sig tillbaka och håva in massor av pengar. Vi lärare som arbetar i skolorna då? Vi vill ju också tjäna pengar på att arbeta i skolan? Det är kanske där det ligger att arbetsgivarna inte vill satsa på lärarnas löner? Det är fult att tjäna pengar när man arbetar inom välfärden.

Jag tycker att fokus ska läggas kring kvalité i stället för ekonomi. Vilken kvalité vill vi ha i våra skolor, kommunala som friskolor? Vi vill att eleverna ska få med sig kunskap och att de ska må bra. Se till att ställa krav på vilken typ av bemanning som en skola ska ha. Se till att ställ kvalitetskrav på skolorna (alla skolor). Visst finns det riskkapitalbolag som är intresserade av att tjäna storkovan på skolan men se då till att ställ krav så att kvalitén ökar i skolan. Ställ krav på kommunerna att den kommunala skolan har hög kvalité! 

Många anser att det enda som gäller för att rädda skolan är att återförstatliga skolan. Jag anser att det inte löser problemen NU. Vad behöver vi göra för att komma tillrätta med skolans problem? Att tillsätta ett antal statliga utredningar som ska utreda ett återförstatligande kommer att ta tid samt kosta pengar. Att sedan omorganisera skolan med allt vad det innebär kommer att ta tid och kosta pengar. Se till att lägg resurserna på rätt ställe och låt oss som arbetar i skolan få lugn och ro. Lyssna till professionen! Låt forskning och beprövad erfarenhet leda er politiker till rätt svar i stället för att sitta på era kammare och tro att så här blir det bäst!

Kära politiker! Sluta skuldbelägga lärarna! Ta ert ansvar! Sluta med era sandlådelekar och se till att komma överens i stället!